Hoveniersbedrijf Kapona
Logo Kapona
Bemesting
Laatst gewijzigd door Margriet op 13-10-2020 - 11:59

Zowel de mens als de plant leven van water alleen, maar houdt dat niet lang vol. Om te groeien en te bloeien moet een plant ook eten. Voor een deel zit dat voedsel reeds in de grond in de vorm van humus en mineralen. Voor een ander deel is de plant afhankelijk van extra voeding in de vorm van minerale meststoffen welke als een (extra) toegift gegeven kunnen worden. Zonlicht is eveneens een belangrijke hulpbron.
Niet elke grondsoort heeft alle voedingsstoffen beschikbaar voor de plant. Door uitspoeling van de meststoffen kunnen ook tekorten ontstaan.

In de omgeving van Velp komen over het algemeen de volgende drie grondsoorten voor:

Zandgrond heeft over het algemeen weinig humus en de aanwezige voedingsstoffen verdwijnen sneller en deze grond is makkelijk bewerkbaar. Daarnaast is de zandgrond zuur (pH minder dan 6) zodat beplanting zoals Heideachtigen en Coniferen het prima doen. Door toevoeging van compost kan het humus gehalte worden verhoogd zodat de plant beter groeit, beter bestand is tegen uitdroging en sterker wordt.

Kleigrond is rijk aan voedingsstoffen, maar geeft deze niet makkelijk af en is vanwege de zware structuur moeilijk bewerkbaar. De klei laat water ook moeilijk door, denk maar aan de vele plassen op de akkerlanden. Klei staat bekend als basisch (pH meer dan 6). Planten welke het op deze grond goed doen zijn onder andere pioenen, rozen. Door de toevoeging van compost en zand kan de structuur worden verbeterd, waardoor de gond bewerkbaardr wordt en de planten beter groeien.

Lossgronden zijn rijk aan voedingsstoffen, wat zwaarder bewerkbaar dan zandgronden en hebben een pH waarde welke gemiddeld tussen de twee bovenstaande grondsoorten in ligt. Door het hoge voedingsgehalte in deze grondsoort groeien en bloeien de planten heel goed. Vaak is het alleen tijdens het planten van belang dat u voeding toedient zodat de plant en goede start heeft.

Bij Kapona staat een goede groei van de beplanting voorop. Tijdens de aanleg- of de plantwerkzaamheden zorgen wij er voor dat de grond ruim voldoende diep is losgewerkt, zodat de beworteling naar beneden kan plaatsvinden. Dit om de plant goed, stevig en compact te laten groeien. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de groeiomstandigheden goed worden verbeterd door het toevoegen van compost en minerale voeding. Want alleen dan kunt u jarenlang genieten van een goede groei en bloei. In het submenu "Historie" kunt u lezen hoe het woord Kapona tot stand is gekomen.

      

Kapona gebruikt al jarenlang met veel succes veenkompost. Dit is een kompost opgebouwd uit paardenmest, championmest met diverse toevoegingen. Door deze compost in de juiste hoeveelheid te gebruiken kan de plant jarenlang vooruit. Het humusgehalte verbetert waardoor ook regenwater en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.
Aangezien wij vooral het gebruik van biologische bemesting willen stimuleren gebruiken wij de meststoffen van ECO-Style, DCM en Culterra. Wij bemerken bij het juiste gebruik van deze meststoffen dat de planten minder geforceerd groeien dan bij gebruik van bijvoorbeeld de chemisch gefabriceerde middelen zoals NPK 12-10-18. Dit neemt niet weg dat wij (op verzoek) waar nodig deze middelen gebruiken.

Hoveniersbedrijf Kapona
A.G. Hofkeslaan 3
6881 WL te Velp (Gld)

T: (026) 362 00 42
F: (026) 361 91 04