Hoveniersbedrijf Kapona
Logo Kapona
Over ons
Laatst gewijzigd door Margriet op 06-03-2019 - 17:22

Kapona is in 1934 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Arnhem. Oorspronkelijk was het een gecombineerd bedrijf. Door dit bedrijf werden hovenierswerkzaamheden verricht, toen nog vooral onderhoud van de tuinen bij de mooie grote buitenhuizen in de omgeving van Velp, Rozendaal en Arnhem. De vele werkzaamheden werden in die tijd nog met de hand uitgevoerd, grote dure machines waren er nog bijna niet. Voor het grondwerk werd geen kraan ingehuurd, maar kwamen zeer ervaren grondwerkers op de fiets met hun handgereedschap, zoals een spade, een greep en een bats. De grondwerkers zorgden voor een snelle en vakkundig uitvoering van het grondwerk.
Naast de hovenierswerkzaamheden kweekte Kapona ook vaste planten, op een kwekerij achter de Kastanjelaan 13 te Velp. Ze gaven ook een handelsprijscourant uit. Waarin alle soorten planten die ze konden leveren, netjes vermeld stonden.

                                                                  
Toen de activiteiten werden uitgebreid ging men op zoek naar iemand, die verstand had van het kweken van vaste planten. Ze vonden die in de heer Cees van der Plas sr. In 1937 (op nog 18 jarige leeftijd) kwam hij vanuit Boskoop (Alphen aan de Rijn) naar Velp en hij hield zich in eerste instantie bezig met de kwekerij. Hij had het vak geleerd bij Rijnstroom, een zeer kundige vaste plantenkweker uit Boskoop. Al gauw kreeg hij een leidinggevende functie en werd bedrijfsleider en ging zich ook bezighouden met het hovenierswerk.
In de oorlogsperiode kon de toenmalige eigenaar het niet meer volhouden en heeft de heer C. van der Plas sr. het bedrijf in 1944 gekocht. Door hard werken heeft hij het hoofd boven water kunnen houden. In de jaren na de oorlog heeft hij zijn bedrijf verder uitgebouwd. In 1984 is zijn jongste zoon, Cees van der Plas jr., in de zaak gekomen. Na eerst samen een vennootschap onder firma (VOF) gehad te hebben, heeft hij het bedrijf in 1990 geheel overgenomen.

Cees van der Plas jr. is in 2019 al weer 35 jaar verantwoordelijk voor alle dagelijkse gebeurtenissen bij het hoveniersbedrijf, samen met op dit moment 13 medewerkers. Cees van der Plas jr. heeft van jongs af aan meegeholpen in het bedrijf van zijn vader. Daarnaast heeft hij een opleiding genoten aan wat toen de Rijks Middelbare Tuinbouwschool te Nijmegen genoemd werd (tegenwoordig Helicon opleidingen).
Momenteel bieden wij als bedrijf menig leerling van een van deze opleidingen een stageplaats aan, zodat ook zij praktijkervaring op kunnen doen.

De naam KAPONA:
Velen vragen zich af waar de naam KAPONA nou toch vandaan komt? Is het gemaakt uit letters van de namen van de kinderen of van een plaats? Niets van dat alles is waar.
In de beginjaren van het hoveniersbedrijf / kwekerij, was de toenmalige eigenaar bezig een kunstmest te ontwikkelen voor kamerplanten. In deze meststof moesten alle belangrijke ingrediënten zitten voor de groei en ontwikkeling van de plant. Belangrijke stoffen voor de plant zijn: Kalium (= K), Fosfor (= Phosphor = P) en Stiksof (= Nitrogen = N). Zonder deze belangrijke stoffen is er geen groei mogelijk. Samen met de O (van zuurstof = Oxigen) maakte hij de naam kapona (denk hierbij aan pokon, ook zij gebruikten deze letters om een naam te geven aan hun meststoffen). Deze naam gaf hij ook aan zijn zaak. Helaas was het voor hem niet mogelijk voor voldoende financiën te zorgen om in de moeilijke periode van vlak voor, in en weer na de oorlog het tot een succesvol product te laten komen. Wel zijn er nog enkele potjes met deze meststof en etiketten op ons bedrijf aanwezig.

Het logo van Kapona:
Op ons briefpapier, reclamemateriaal en visitekaartje is een logo te zien. Dit stelt een hand voor met daarop een huisje met een compleet aangelegd tuintje met pad, gazon en vijver. De open, uitgestrekte hand stelt een oud chinees spreekwoord voor: 

"Wie zijn vrouw lief heeft, schenke haar een tuin."                                  

De toegestoken hand geeft als het ware een tuin aan de ontvanger. Zo rond 1950 heeft de heer C. van der Plas sr. dit samen met een ontwerper bedacht en sindsdien gebruiken wij dit als ons logo.

Hoveniersbedrijf Kapona
A.G. Hofkeslaan 3
6881 WL te Velp (Gld)

T: (026) 362 00 42
F: (026) 361 91 04