Hoveniersbedrijf Kapona
Logo Kapona
Boomverzorging
Laatst gewijzigd door Margriet op 13-10-2020 - 12:00

Bij het planten van een boom wordt niet altijd stil gestaan: een boom heeft ook onderhoud nodig.

In eerste instantie is het belangrijk de juiste plaats en de juiste soort boom te kiezen: "de juiste boom op de juiste plaats". Een boom die groot wordt moet ook voldoende ruimte hebben om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Te weinig ruimte betekent dat hij regelmatig gesnoeid moet worden om hem klein te houden en dat is niet bevorderlijk voor zijn model.
Het is belangrijk dat de bomen van jongs af aan goed onderhouden worden door middel van begeleidingsnoei en voeding. Goed onderhoud en begeleiding tijdens de ontwikkeling van de boom zal ervoor zorgen dat de boom zijn volle omvang kan bereiken zonder vroegtijdig gekapt te moeten worden. Een juiste standplaats is een even belangrijk gegeven.
Sommige bomen zijn bedoeld om door middel van snoei in een bepaalde vorm gehouden te worden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. knotwilgen, leilinden, dakplatanen, etc.

     

      

Uiteindelijk kan er ook een moment komen dat een boom verwijderd moet worden. Dit kan zijn ten gevolge van een ziekte, door verandering van de situatie van de standplaats of doordat de bomen te dicht op elkaar staan en er ruimte moet komen voor de groei, het uitvoeren van een nieuw tuinplan, etc..
Wanneer een boom gekapt moet worden en deze bepaalde afmetingen heeft, is een kapvergunnng verplicht. De eisen voor een kapvergunning verschilt van gemeente tot gemeente. Hieronder vindt u meer informatie.

   

Kapona heeft personeel in dienst die bekwaam zijn, om onder bijna alle omstandigheden, een boom te kappen. Vaak staan bomen op plaatsen waar moeilijk bij te komen is of dicht bij een woning. De boom wordt dan eerst vakkundig van zijn takken ontdaan en daarna de wordt de hoofdstam neergehaald. Deze werkzaamheden worden behoedzaam uitgevoerd zonder schade aan de omgeving te veroorzaken.
Tijdens het snoeien van een boom klimmen de boomverzorgers in de boom. Zij zekeren zich m.b.v. klimlijnen en een zogenaamde harnas. Dit alles om zo veilig mogelijk te werken. Vele bomen in de tuinen worden verwijderd door klimmende te werk te gaan. Soms wordt gebruik gemaakt van een telescoopkraan die de takken één voor één of een halve boom in een keer weg takelt en daarna voorzichtig op de grond legt. De takken (tot een dikte van bijna 20 cm) kunnen versnipperd worden. U kunt deze houtsnippers in uw eigen tuin gebruiken voor paden of ter bestrjding van onkruidgroei.Kapona kan alle werkzaamheden voor u verzorgen, van het planten, het snoeien, het aanvragen van een kapvergunning tot en met het verwijderen van de boom.


Een grote zwam bij een verwijderde beuk.


Kapvergunning:

Bij de gemeente Rheden geldt dat wanneer de stam op 130 cm boven de grond een doorsnede heeft van 40 cm of meer hiervoor een kapvergunning aangevraagd moet worden. De gemeente bepaald dan of de boom geveld mag worden..

Hoveniersbedrijf Kapona
A.G. Hofkeslaan 3
6881 WL te Velp (Gld)

T: (026) 362 00 42
F: (026) 361 91 04